top of page

Güzelliğin Sırrı Beslenmemizde Gizli

Güncelleme tarihi: 25 Oca 2019

Beslenme ve güzellik ilişkili midir?

Beslenme bütün sağlık kriterlerini etkileyen en önemli faktördür. Doğru ve vücudun ihtiyaçlarına cevap verebilen bir beslenme şekli cildimizin güzelliğini de olumlu yönde etkilemektedir.


Cildimizin güzelliğini neler etkiler?

Cilt güzelliğimizi etkileyen en önemli faktörler arasında, beslenme, güneş ışınları, stres, sigara kullanımı, hava kirliliği, ozon gazının etkisi, elektromanyetik dalgalar yer alır, bunlar vücuttaki oksidatif stresi ve deride ki inflamasyonu arttırır. Bu durum zamanla zararlı enzimleri arttırarak kolojen yapıda bozulmalara neden olur ve sonuç olarak hızlı yaşlanma, pürüzsüz görüntüsünü kaybetmiş ve kırışıklıkların arttığı bir cilt ortaya çıkar.


Ancak beslenme ve yaşam şekli değişikliği ile bu süreç yavaşlatılarak uzun yıllar daha dinç ve genç bir cilde sahip olmak mümkündür.

Yaşlanmayı yavaşlatmak için nelere dikkat etmemiz lazım?

Bu süreci yavaşlatabilmek için öncelikle vücudumuzu doğru anlayıp yaşam şartlarımıza göre ihtiyaçlarını karşılayabilmeliyiz. Örneğin su tüketimi; artık günümüzde su içmeyi çok ihmal eder hale geldik. Bu da zamanla vücudumuzdaki sıvı oranının azalmasına neden oluyor, diğer bir tabirle kuruyoruz. Kurutulmuş bir meyve ile tazesini yan yana koyarsanız ne demek istediğimi çok daha iyi anlarsınız. Bebekler ilk doğduklarında vücutlarındaki su oranı %70 civarındadır ancak yaşla beraber vücudumuzda bu oran %50’lerin bile altına düşmektedir. Özetle vücudumuzdaki su oranını ne kadar yüksek tutabilirsek gençliğimize o kadar yakınız demektir.


Sadece su tüketimini arttırmak yeterli olur mu bu süreci yavaşlatmak için?

Elbette ki sadece doğru miktarda su tüketmek yeterli değildir. Cildimizi besleyecek, koruyacak ve onaracak elemanlara ihtiyacımız var. Domates, havuç, biber gibi kırmızı ve turuncu renkli sebzelerin, yüksek oranda laykopen ve karotenoid içeriğinden dolayı cildi koruyucu etkisi yüksektir. Özellikle yaz meyvelerinin kırışıklıklara karşı ve güneş ışınlarına karşı koruyucu etkileri hem sıvı oranlarından hem de içeriklerinden dolayı daha da yüksektir bu da doğanın bedenimizin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik ürünler verdiğini göstermektedir. Bazı araştırmalarda ise C vitaminin, kırışıkların önlenmesinde etkili olduğunu ortaya koymuştur. Kolojenin yapısında C vitaminin çok önemli bir rolü olduğu göz önünde bulundurulduğunda bu sonuç oldukça mantıklı. Koyu yeşil yapraklı sebzelerin koruyucu etkileri de yüksektir. Yapılan bir araştırmada vejetaryenlerin daha az kırışıklık sahibi olduğu gösterilmiştir. Bunun nedeninin elbette ki vejetaryenliğin doğru beslenme şekli olmasından değil onların çok miktarda sebze ve meyve tükettiklerinden kaynaklandığını unutmamak lazım.


Yağlar cilde zarar verir mi?

Cildin korunması için belirli miktar yağa da ihtiyaç vardır, zeytinyağı gibi doymamış yağ asitleri bu konuda faydalıdır ancak yapılan birçok bilimsel araştırma omega 3 yağ asidinin cildi koruma konusunda en etkili besin olduğunu savunmaktadır. Omega 3’ün ultra viole ışınlara karşı güneş koruma faktörü olarak görev yaptığı hatta omega 3 tüketiminin cilt kanseri riskini %30 oranda azalttığı bildirilmiştir. Omega 3 için en iyi kaynakları balıklar oluşturmaktadır ancak çok fazla balık tüketemeyen bireyler için ise keten tohumu ve ceviz de iyi bir kaynak olabilir veya kapsül formu tüketilebilir.



Özellikle cilde iyi gelen belirli yiyecekler var mıdır?

Cilde iyi geldiği bilinen birçok yiyecek vardır ancak bunların arasında birkaç taneden bahsetmek gerekirse, kakaonun cilde giden kan akışını ciddi oranda arttırdığı bir çok çalışmada kanıtlanmıştır. Bu etkisi cildin onarımını hızlandırmaktadır. Ama piyasada ki bütün çikolatalar bu etkiyi göstermez çünkü birçok katkı maddesi içerirler özellikle sadece kakao ve kakao yağı kullanılan çikolatalar tercih edilebilir. Paketlerin üzerinde bulunan %70 kakao içerir ibaresi dikkate alınabilir. Yeşil çayda ultraviole ışınlara karşı koruyucu etkisi olan ve cildin yapısını güçlendiren önemli bir antioksidan kaynağıdır.


Cildimize özellikle zarar veren besinler var mıdır?

Şeker cilde zarar veren AGE (Advanced Glycation End Products) moleküllerinin üretimini arttırarak yaşlanmayı hızlandırmaktadır. Özellikle mısır şurubu eklenmiş şekerli içeceklerden uzak durmalıyız. İşlenmiş et ürünleri, aşırı nişasta tüketimi ve çok yağlı ürünler, kızartmalar gibi cildi hızlı yaşlandıran faktörlerdir. En iyi örnek patates cipsi hem nişasta içermekte hem de çok miktarda yüksek ısıya maruz kalmış yağ içermektedir.


Dış görüntümüzü etkileyen en önemli etken sadece cildimiz midir?

Güzellikle oldukça ilişkili ancak göz önüne alınmayan önemli noktalardan bir tanesi de osteoporozdur. Yüz kemiklerindeki zaman içerisindeki erime yüzün orantısını ve dolgunluğunu bozarak daha yaşlı gösterir. Dolayısıyla dolgun ve sağlıklı kemikler de güzellik ve cildimizin duruşu için elzem önem taşımaktadır. Osteoporozu önlemek için düzenli egzersizle birlikte yeterli kalsiyum ve D vitamini vücuda sağlanmalıdır. Günlük 10 dakikalık güneş D vitamini ihtiyacımız için yeterliyken kalsiyum ihtiyacını karşılayabilmek için bol süt ve yoğurt ürünlerini tüketmeliyiz ancak çok yağlı mandıra ürünleri de cilde zarar vermektedir.


Düzenli egzersizleri ihmal etmeyin.

Bozuk bir cildin sorumlusu neler olabilir?

İç organlarımızın sağlığı çok önemlidir, eğer içeride yolunda gitmeyen bir şeyler varsa bu cildinize de yansıyabilir. Özellikle bağırsak sağlığı hem bağışıklık sistemi açısından hem de cildimizin güzelliği açısından çok önemli bir faktördür. Ya da sırtınızda çıkan bir sivilce karaciğer probleminin habercisi olabilir. Yine böbrek sorunları sonucu üre ve kreatin birikmesi hemen cilde olumsuz olarak yansıyabilir. Derimiz vücudumuzun dışarı yansımasıdır. Dolayısıyla sağlıklı bir vücut, güzelliğimiz için de en önemli unsurdur.



50 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page