top of page

Sağlıklı Yaşam Adımı Beslenmeyle Başlar

Güncelleme tarihi: 25 Oca 2019

Yaşamımız boyunca her gün defalarca yemek yememize rağmen doğru beslenme hakkında maalesef bir eğitim verilmemektedir. Dil öğrenmeye, matematik kursuna, mesleki bir eğitime ya da hobi amaçlı bir sınıfa çoğu kişi gider ama gün boyu sürekli bir şeyler yerken bunun doğrusunu öğrenmek için pek çaba sarf etmiyoruz.



Beslenmenin önemini anlatmak adına arılar çok çarpıcı bir örnek olacaktır; Kraliçe arı ve işçi arılar tamamen aynı genetik yapıya sahiptirler. Kraliçe arı, işçi arılara göre fiziksel olarak 4-5 kat daha iridir. İşçi arıların ömrü 30 gün iken Kraliçe arının ömrü 5-6 yıl civarındadır ve ömrü boyunca her gün yüzlerce yumurta üretir. Bu majör farkları yaratan tek faktör ise beslenme biçimleridir. Kraliçe arı bütün ömrü boyunca arı sütü ile beslenirken işçi arılar doğduktan sonra sadece birkaç gün arı sütü ile beslenirler.

Aslında beslenme, sağlığımızı ve dış görünümümüzü etkileyen en önemli faktör.

Bilim bu konuda bunca kanıt sunarken sizin de artık kendinize bir iyilik yapıp sağlığınız için sorumluluk alma vaktinin geldiğini düşünüyorum. İşte size bu konuda adım atmanız için birkaç öneri;

  • Kilo vermek için geçici kısa süreli sıkı diyetler yapmayın. Sağlıklı bir beslenme programı uygulayın. Bu program alışkanlık haline gelebilecek yaşam boyu beslenme şeklinizi oluşturmalıdır ve size özel olmalıdır, çünkü sağlıklı beslenmek aslında çok lezzetli ve yaşam şeklinize uygun olarak planlanabilir.     

  • Yeni ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarına uyabilmek için sadece yemek seçiminde değil hayatın başka bölümlerinde de bazı alışkanlıkları değiştirmek gerekebilir. Bunları kolaylaştırmak için mümkünse tek başınıza değil birlikte yaşadığınız insanlarla beraber uygulayarak daha eğlenceli ve kolay hale getirebilirsiniz.     

  • Sağlıklı beslenme markette başlar bu nedenle en önemli noktalardan biriside market alışverişidir çünkü uzak durmanız gereken yiyecekleri sepetinize atmak midenize atmakla hemen hemen aynı şeydir. Gözünüzün önünde duran bir besine hayır diyemeyebilirsiniz. Market alışverişinizi akıllıca sağlıklı beslenme hedeflerinize uygun bir şekilde yapın. Unutmayın ki gözünüzden uzak olan midenizden de uzak olacaktır.     

  • Tabağınıza yiyeceğiniz kadar porsiyon almak önemlidir. Yemek tencere ile masanızda durmamalı, tabağınızda tüketmeniz gereken miktarda ve aynı zamanda gözünüze de hitap edecek bir zarafetle durmalıdır ki hem yediğinizden keyif alın hem de daha fazlası için tekrar tencereye uzanmayın.

  • Yemekleri hızlı değil uzun süre içerisinde ve iyi çiğneyerek tüketin. Dişlerinizin olmasının en önemli nedeni besinlerinizi sindirime hazırlamaktır, iyi çiğnenmeyen besinler sindirim sistemi problemlerine yol açabilir. Ayrıca tokluk hissiniz siz yemek yemeye başladıktan sonra yirmi dakika içinde beyninize iletilir.

  • Sağlıklı görünen şeylerinde fazlası zararlı olabilir önemli olan ihtiyacınız olan dozu almaktır. Düzenli olarak meyve tüketin ancak meyve sepetini önünüze koyup farkında olmadan fazladan tüketmek kilo almanıza neden olabilir.     

  • Su sizi hayatta tutan en önemli sıvıdır ona gereken önemi verin, aynı zamanda kilo vermenizi de kolaylaştırabilir. Yemeklerden önce bir bardak su içmek hem midenizde dolgunluk sağlayacak ve de fazladan yemek tüketmenizi önleyecektir. Öte yandan bazen kendimizi aç hissetmemizin sebebi vücudumuzun susuz kalması olabilir çünkü besinlerin içerisinde de su vardır ve vücudumuz su ihtiyacını buradan karşılamak isteyebilir.     

  • Sağlıklı beslenebilmek için değiştirilmesi gereken bir diğer önemli alışkanlık ise pişirme yöntemleridir. Doğru pişirme yöntemlerini kullanmak besinlerden alacağınız faydayı önemli şekilde etkilerken yanlış pişirme sırasında oluşabilecek toksinleri almanızı engeller aynı zamanda fazladan yağ tüketiminizi de azaltarak kilonuzu korumanıza yardımcı olur.     

  • Zayıflama diyetleriyle ilgili yanlış bilinen en önemli şey şudur; diyet yapmak aç kalmak demek değildir, sanmayın ki yemek yememek zayıflamak için en iyi yöntemdir. Tam tersine metabolizmamızı sürekli işler halde tutabilmek için gün içerisinde öğünleri yayarak sık sık beslenmek önemlidir. Unutmayın ki besinlerden aldığımız enerjinin bir kısmı da onların sindirimi için kullanılmaktadır. Aç kaldığımızda ise vücudumuz enerjiyi mümkün olduğunca ekonomik kullanmaya çalışarak enerji ihtiyacınızı azaltacaktır.     

  • En önemli konulardan biride günlük aktivitelerimizdir. Değişen iş yaşamı koşulları fiziksel aktiviteyi kısıtlıyor, arabalar sayesinde hiçbir yere yürümemize gerek kalmıyor, yürüyen merdivenler ve asansörler bizi büyük bir zahmetten kurtarıyor. Ancak işin aslı bütün bunlar bizi tembelleştiriyor unutmayın işleyen demir pas tutmaz. Aktif olun ve hayatınızı canlandırın, attığınız her adım çok kıymetli, her gün kendinize huzur dolu ve sizi günün stresinden uzaklaştıracak yarım saatlik spor süresi tanıyın, asansörü kullanmak yerine merdivenleri deneyin ve arabanızı gideceğiniz yere biraz uzak park ederek caddeyi ve sokakları tanıyın.Birçok sağlık probleminin tetikleyicisi ve en önemli nedenlerinden biri strestir. Bu hayatta en kıymetli şey sizsiniz kendinizi üzmeyin.     

  • Son olarak bütün bunları işkence olarak görmektense, kendinize yaptığınız bir iyilik olarak düşünün ve bunları prensip haline getirerek kendinizi diğer insanlardan farklı kılın.


21 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page